B-CGMS ?

Het hoofddoel van Belgian Crop Growth Monitoring (B-CGMS) is een reeks gegevens te verstrekken om de ontwikkeling en de groeiomstandigheden van de gewassen in België te karakteriseren.

Deze karakterisering is gebaseerd op meteorologische gegevens, satellietinformatie en veldwaarnemingen. In juni en september worden ook opbrengstherzieningen beschikbaar gesteld voor de belangrijkste gewassen (gerst en wintertarwe, maïs, aardappelen en bieten) op basis van een modellering.

Al deze informatie is toegankelijk via het BCGMSweb platform en de agrometeorologische bulletins die minstens 3 keer per jaar worden gepubliceerd.
De agrometeorologische bulletins zijn hier toegankelijk - en aarzel niet om u in te schrijven op de mailinglijst (gratis!).
Dankzij het BCGMSweb-platform hoeft u niet ongeduldig te wachten tot de bulletins uitkomen. Het biedt een groot aantal indicatoren in de vorm van kaarten en grafieken die de ontwikkeling van de gewassen en de groeiomstandigheden karakteriseren. Deze informatie vormt een aanvulling op de informatie in de agrometeorologische bulletins.
De indicatoren, die aanvankelijk beschikbaar zijn op het niveau van de landbouwregio's, zijn van uiteenlopende aard. Zij omvatten :

  1. Agrometeorologische indexen die de groei van de gewassen karakteriseren.
  2. Indexcijfers die zijn afgeleid van satellietinformatie en de groei van de gewassen karakteriseren.
  3. Opbrengstgegevens, zowel officiële statistieken als opbrengstprognoses van het opbrengstprognosesysteem B-CGMS.
  4. Agrometeorologische bulletins die 3 keer per jaar worden gepubliceerd.

Naast de dienstverlening is B-CGMS ook de vrucht van een jarenlange samenwerking (het eerste bulletin verscheen in 2002!) tussen 3 erkende Belgische onderzoeksinstellingen (IRM/KMI, VITO en CRA-W), allen onder auspiciën van de Programmatorische Federale Dienst Wetenschapsbeleid BELSPO.


Niveau van de dienstverlening

Deze dienst wordt onderhouden door het BCGMS Web projectteam tijdens zijn werkuren. Dit betekent dat de hersteltijd na een storing ongewoon lang kan lijken. Het systeem is echter ontwikkeld met het oog op een eenvoudig gebruik en robuuste processen. Sinds het begin van het project hebben wij zeer weinig onderbrekingen meegemaakt, en de meeste daarvan hielden verband met onderhoudswerkzaamheden die tijdens daluren waren gepland. Gezien de beperkte beschikbare middelen is het niveau van de dienstverlening "best effort".


Contact

Centre Wallon de Recherches Agronomiques
Rue de Liroux, 9
5030 Gembloux

y.curnel@cra.wallonie.be