Gebruikershandleiding
Startpagina
De startpagina illustre op een visuele manier het algemene concept van het BCCGMSweb-platform. Vanaf deze pagina kan de gebruiker naar andere nuttige pagina's navigeren via de banners bovenaan de pagina (figuur 1)
Figuur 1
Er zijn 2 balken beschikbaar.
Balk 1 biedt toegang tot verschillende pagina's die verband houden met het platform. Er zijn 3 links beschikbaar. Van links naar rechts zijn dit:
De link naar de startpagina van het Centre wallon de Recherches Agronomiques (CRA-W). Deze pagina wordt geopend in een nieuw tabblad.
De link naar de startpagina van het platform BCGMSweb.
De link naar de startpagina van het zusterplatform van BCGMSweb, namelijk het Agromet-platform (zie de sectie "Agrometeorologische projecten bij CRA-W").
Balk 2 is direct gekoppeld aan het BCGMSweb-platform en bevat 5 secties:
"Indicatoren": via een dropdownmenu kan men toegang krijgen tot de 3 categorieën indicatoren: "weer", "teledetectie" en "statistieken".
"Bulletins": biedt toegang tot alle gepubliceerde bulletins sinds 2002!
"Documentatie": biedt volledige definities van de verschillende voorgestelde indicatoren en toegang tot diverse bronnen, inclusief bibliografische referenties.
"Over" (à propos): biedt een korte beschrijving van de onderliggende filosofie van het Belgische gewasgroeimonitoringssysteem (B-CGMS), evenals informatie over de serviceniveaus en de contactpersoon.
"Taalkeuze": hiermee kan de taal worden gewijzigd. Momenteel zijn er 4 talen beschikbaar: de 3 nationale talen (Frans, Nederlands, Duits) en Engels.
Indicatoren
(Agro)météorologische indicatoren
De interface bestaat uit verschillende elementen (figuur 2).
Element 1 maakt het mogelijk om de indicator te selecteren die men wil raadplegen. De gebruiker heeft de keuze om een "generieke" indicator weer te geven (selectie van "alle gewassen") of een indicator die specifiek is voor een bepaald gewas (selectie van "per gewas"). Een filter op de categorie (temperatuur-, neerslag-, evapotranspiratie- of zonnestralinggerelateerde indicatoren) vergemakkelijkt de keuze van de indicator. Afhankelijk van de gekozen indicator kan de gebruiker het niveau van tijdaggregatie instellen (dagelijks, dekadisch of maandelijks). In dit element kan de gebruiker ook de datum, dekade of maand, en het doeljaar definiëren.
Figuur 2
Element 2 vat de instellingen samen die in Element 1 zijn gedefinieerd.
Element 3 biedt de mogelijkheid om te kiezen of de waarde van de indicator moet worden weergegeven als een absolute waarde of als een relatieve waarde (% ten opzichte van de normaalwaarde berekend over de periode 1991-2020).
Element 4 toont de grafische weergave van de geselecteerde indicator voor de verschillende landbouwregio's. De manier waarop de gegevens worden weergegeven, hangt af van de selectie van een landbouwregio in Element 5.
Situatie zonder selectie van een landbouwregio
Deze situatie komt overeen met de weergave in figuur 2.
Het lopende jaar wordt weergegeven door de rode stippellijn. Het gemiddelde over de referentieperiode (1991-2020) wordt weergegeven door de blauwe stippellijn. De lichtblauwe balken tonen de spreiding van de waarden over de referentieperiode. De donkerblauwe balken definiëren de grenzen tussen het eerste en derde kwartiel binnen de referentieperiode.
Situatie bij selectie van een landbouwregio
Indien de gebruiker een regio selecteert via Element 5 (figuur 2), verschijnt de optie om de variabiliteit tussen jaren (figuur 3) of binnen een jaar (figuur 4) weer te geven.
De keuze tussen inter- of intra-jaarlijkse weergave gebeurt via Element A (figuren 3 en 4). Terugkeren naar de oorspronkelijke situatie (zonder geselecteerde landbouwregio) kan door opnieuw op de geselecteerde regio te klikken in Element 5 (figuur 2) of via Element B (figuren 3 en 4).
De inter-jaarlijkse weergave (figuur 3) toont de waarde van de indicator voor alle beschikbare jaren in de BCGMSweb-database.
Figure 3
De intra-jaarlijkse weergave (figuur 4) toont de evolutie van de indicator in de loop van het jaar voor het geselecteerde jaar. De weergegeven periode loopt vanaf de initiële datum waarop de indicator is gedefinieerd tot de geselecteerde dag, dekade of maand, zoals ingesteld in Element 1 van figuur 2.
Figure 4.
Element 5 toont een kaart met de indicatorwaarden per landbouwregio, op basis van de keuzes die in Element 1 zijn gespecificeerd. Wanneer er geen landbouwregio is geselecteerd, worden deze waarden grafisch weergegeven in Element 4.
Door met de muis over een landbouwregio te bewegen (figuur 5), wordt niet alleen de waarde van de indicator weergegeven, maar ook de variabiliteit van deze indicator binnen de geselecteerde regio. Opmerking: De waarde van een indicator voor een specifieke landbouwregio wordt berekend als het gewogen gemiddelde van de indicatorwaarden voor de verschillende 5x5 km rasters binnen die regio.
Figure 5.
Element 6 geeft de bron van de gegevens weer.
Teledetectie-indicatoren
---
Statistische indicatoren
In principe is de interface voor het weergeven van statistische gegevens vergelijkbaar met die van de andere indicatorcategorieën.
Ook hier zijn verschillende elementen terug te vinden (figuur X).
Figure x.
In Element 1 worden de instellingen voor de weer te geven indicator gedefinieerd. Dit omvat, van boven naar beneden:
- Selectie van het doelgewas via iconen.
- Selectie van de variabele, met drie beschikbare opties:
- Opbrengst (rendement),
- Landbouwoppervlakte,
- Productie (het product van opbrengst en landbouwoppervlakte).
- Selectie van het doeljaar, waarvan de waarden worden weergegeven in de grafiek van Element 4 en op de kaart in Element 5.
- Selectie van de referentieperiode voor de berekening van het langetermijngemiddelde. Dit gemiddelde wordt weergegeven in de grafieken van Element 4.
Element 2 vat de instellingen die in Element 1 zijn gedefinieerd samen.
Met Element 3 kan de gebruiker kiezen of de indicatorwaarde moet worden weergegeven in:
- Absolute waarde, of
- Relatieve waarde (% ten opzichte van het langetermijngemiddelde, zoals gedefinieerd in Element 1).
Element 4 is de grafische weergave van de indicatorwaarden
De indicatorwaarden worden weergegeven volgens de in Element 1 gedefinieerde parameters en de keuze in Element 3. De grafiek varieert afhankelijk van de selectie van een landbouwregio in de kaart van Element 5.
Situatie zonder selectie van een landbouwregio
Deze situatie komt overeen met de weergave in figuur 2.
Het doeljaar wordt weergegeven door de rode stippellijn.
Het langetermijngemiddelde wordt weergegeven door de blauwe stippellijn.
Lichtblauwe balken tonen de spreiding van de waarden over de referentieperiode.
Donkerblauwe balken definiëren de grenzen tussen het eerste en derde kwartiel binnen de referentieperiode van het langetermijngemiddelde.
Situatie met selectie van een landbouwregio
Indien een landbouwregio wordt geselecteerd, toont de grafiek in Element 4 de evolutie van de indicatorwaarde gedurende de referentieperiode voor het langetermijngemiddelde (zoals gedefinieerd in Element 1, figuur XX).
De grafiek bevat ook:
Het langetermijngemiddelde, berekend over de gedefinieerde referentieperiode.
De lineaire trend, berekend over de volledige weergegeven periode.
De kwadratische trend, berekend over de volledige weergegeven periode.
Het is mogelijk om een of meerdere van deze drie curves uit of in te schakelen door op de legenda onder de grafiek te klikken.
Voor de twee trendcurves (lineair en kwadratisch) verstrekt het platform ook:
De parameters van de vergelijking
De determinatiecoëfficiënt (R²)
De RMSE (Root Mean Square Error) en de RSE (Relative Standard Error)
Figure xx
Element 5 toont een kaart met de indicatorwaarden per landbouwregio, gebaseerd op de instellingen die in Element 1 zijn gespecificeerd. Wanneer er geen landbouwregio is geselecteerd, worden deze waarden grafisch weergegeven in Element 4.
Door met de muis over een landbouwregio te bewegen (figuur 5), wordt de waarde van de indicator voor die regio weergegeven.
Element 6 toont de bron van de gegevens die worden gebruikt in de visualisaties.